Mølholm Kirke 2019-2020

Særlige gudstjenester, koncerter, sogneeftermiddage og -aftener
Mølholm Kirkes Menighedsråd byder velkommen til samvær i kirke og sognehus om arrangementer til glæde, omtanke, eftertanke, overraskelse, berigelse og smil.
Vi ser samværet i kirke og sognehus som centralt for både kristendom og mennesker. For vores liv som mennesker skal ses i lyset af såvel andre mennesker såvel som Gud. Dette er de uadskillelige sammenhænge. I dem lever vi, og derfor mødes vi.
Vi håber, at mange vil deltage og være med til at give eftermiddage og aftener indhold, mening og fællesskab. Tak for gode ideer, som måtte blive givet til kommende programmer!
Mølholm Kirkes Menighedsråd

Årskort

Menighedsrådet tilbyder et årskort, der dækker normalpriser på sogneeftermiddage og – aftener og koncerter. Endvidere ydes en rabat på andre arrangementer.
Årskortet koster 200,- kr. og er personligt.
Det kan købes på kontoret og er gældende fra august 2019 til juli 2020. (bemærk – vi har undladt at hæve prisen, fordi der er tre arrangementer, hvor årskortet ikke kan benyttes!)

Søndag d. 15. september
Høst-gudstjeneste med efterfølgende brunch i sognehuset for alle

Høst-gudstjenesten ”går” tilbage til vores rødder som landbrugssamfund. Samtidig trækker den tråde ind i den øgede klimabevidsthed. Hvor kommer vores føde fra, hvordan omgås vi naturen mest hensigtsmæssigt, hvordan hænger det hele sammen, og hvordan kan vi leve som mennesker i 2019?
I sognehuset ved brunchen vil vi sige hinanden tak for, at vi har nogen af gå sammen med, tak for at nogle lægger hænder og fødder til at det fælles kan fungere, tak for stor frivillig indsats her ved Mølholm Kirke. Vi er kun kirke, fordi også du er med!
Alle inviteres til såvel høst-gudstjeneste som til efterfølgende brunch. Medbring gerne årets høst og grønt i kirken!
___________________________________________________________________________________________

Onsdag d. 18.  september kl. 19.30
Store tanker og stor musik 

Skuespiller Lars Bom og organist Vibeke Astner opfører værket ”Verdens labyrint og hjertets paradis”
Tjekkiske Petr Eben er en af de mest fremtrædende komponister af klassisk musik i nyere tid. Han finder stor inspiration i folkemusik, gregorianske sang og filosofiske eller religiøse tekster og bruger disse i nye rammer.
Værket ”Verdens labyrint og hjertets paradis” er sprunget ud af en række improvisationskoncerter over Komenskys værk af samme titel.
Værket veksler mellem musik og oplæsning af uddrag fra Komenskys bog.
Komponisten udtaler om teksten: ”Pilgrimmen vandrer gennem verdens labyrint, men finder ikke den ro, han søger og vender sig indad til Gud i hjertet. Det, jeg finder mest rørende i teksten, er Komenskys utrættelige søgen efter at forbedre verden. Derved kan han stå som et stort forbillede for os alle – også i dag i vores samfund: at forholde sig kritisk til omverdenen og søge forbedring.”
Teksten er ikke en idyllisk spadseretur gennem verden. Den kommer også rundt om flere af menneskets mindre flatterende egenskaber. Musikken afspejler teksten og er komponeret til at belyse de enkelte kapitlers stemning. Lytteren kommer således på en vandretur i det menneskelige sind med en lykkelig afslutning med plads til eftertanke.
Jan Amos Komensky / Comenius (1592-1670) var en tjekkisk, humanistisk filosof, forfatter, underviser og teolog. Han står som et fyrtårn i den tjekkiske historie. Et menneske med høj moral, stor intelligens og en grundlæggende tro på at tjene sandhed, Gud, mennesket og landet. Med en vision om at harmonisere en stridende verden gennem viden og uddannelse og et ønske om moralsk forbedring i en tid, hvor så megen modgang oplevedes. Han var en pioner i det 17. århundrede indenfor blandt andet livslang læring, uddannelse også til piger og de økumeniske principper om tolerance.
Entré: 35 kr. / sæsonkort og unge under 18 gratis
___________________________________________________________________________________________

Tirsdag d. 24. september kl. 17.00
Spaghettigudstjeneste

For børn, familier, FDF og andre interesserede. Alle er velkomne.
Først samles vi til gudstjeneste i Mølholm Kirke. Efter gudstjenesten vil vi gå i sognehuset og spise spaghetti og kødsovs. Godt mætte leger vi sammen udenfor og slutter af med skumfiduser over bål. Vi slutter senest kl. 19.00.
Man er velkommen til at give besked pr. mail (
mkm@km.dk) af hensyn til maden – men behøver det ikke! Pris 10,- kr. pr. person
FDF Vejle 1's Rock Blåt band spiller til gudstjenesten.
___________________________________________________________________________________________

Torsdag d. 26. september kl. 19.30
Hans Kjeldsen, professor og astronom, Aarhus Universitet: ”Det forunderlige univers”

Nysgerrighed og fascination har altid været væsentlige drivkræfter bag vor trang til at undersøge naturen i et forsøg på at forstå sammenhængene i den verden, som omgiver os. Selv i dag rummer universet et utal af spændende gåder - både løste og uløste. Foredraget vil komme ind på, hvad vi finder derude blandt stjernerne og blandt andet omtale Big Bang, solsystemet og søgning efter planeter omkring andre stjerner. I foredraget vil også indgå en diskussion af hvordan naturvidenskab undersøger verden og hvilken typer af spørgsmål og svar naturvidenskaben rummer. Foredraget vil blive illustreret med en serie af billeder fra det forunderlige univers.
Entré 35,- kr. eller årskort
___________________________________________________________________________________________

Torsdag d. 3. oktober kl. 14.30
Om 107 danske Pippi-piger ved Mølholmforfatteren Merete van den Berg

En eftermiddag om kvinder, der har sat fodspor i historien, når de er ”gået” gennem livet.
Bogen ”107 danske Pippi-piger” byder på korte og kreative fortællinger om foregangskvinder, videnskabskvinder, dronninger og mønsterbrydere. Fra Karen Blixen til Anja Andersen, fra Grevinde Danner til Anne Linnet, fra Liva Weel til MØ, fra Margrethe Vestager til Lizette Risgaard – ja og mange, mange flere både kendte og ukendte kvinder i Danmark.
Merete van den Berg deler historier og indsigter fra arbejdet med bogen, og fortæller om betydningen af at have tydelige rollemodeller og kendskab til sine rødder. Selv drager hun ud i verden fra sin base her i Mølholm for at søge nyt til sjæl og sind, og hun vender hjem for at dele det med os andre.
En inspirerende eftermiddag, hvor du kan få signeret din bog og også købe den til særpris.
Entré 35,- kr. eller årskort
___________________________________________________________________________________________

Søndag d. 6. oktober kl. 14
Landskoret er et elitekor for drenge og piger i alderen 12-22 år og består af cirka 22 sangere fra hele Danmark
Niveauet i Landskoret er højt. Landskoret er det eneste elitekor af sin art i Danmark. Det samler de dygtigste sangere i hele landet, og er derfor en både musikalsk og kulturel kraft.
Koret fungerer som en spydspids for den ligestemmige, klassiske korsang i Danmark og giver hvert år cirka seks koncerter rundt om i Danmark udover koncerter i forbindelse med vores årlige sommertur. For at synge i Landskoret skal man samtidig synge i et hjemkor for eksempel et kirkekor. I sommeren 2015 deltog Landskoret i den europæiske korkonkurrence 2nd European Choir Games i Magdeburg under ledelse af dirigent Sigrid Damsager. Her vandt koret guld i samtlige fem konkurrencer, det stillede op i og blev kåret som europamester i "Ungdomskor for lige stemmer".
Entré: 35 kr. / sæsonkort og unge under 18 år gratis
___________________________________________________________________________________________

Torsdag d. 31. oktober kl. 19.30
Dr. med. Bente Klarlund: Gå – så går det nok

Bemærk – billetsalg også i forsalg!
Dr. med. Bente Klarlund er overlæge på Rigshospitalet, professor ved Københavns Universitet, og leder af TrygFondens Center for Aktiv Sundhed. Bente holder humoristiske, tankevækkende og inspirerende foredrag og kurser om sundhed og fysisk aktivitet.
I Mølholm Kirke tager Bente Klarlund udgangspunkt i Temaet: ”Gå – så går det nok” og foredraget ”går” på tre ben – det fysiske, det mentale og det eksistentielle. Mange store tænkere giver udtryk for, at der er en særlig friskhed i den tanke, der er frembragt, mens kroppen er i bevægelse. ”Tab for Alt i Livet ikke Lysten til at gaae,” skrev Søren Kierkegaard i 1847 … naar man saaledes bliver ved at gaa, saa gaar det nok!”
Musklerne taler til hjernen, når vi går. En gåtur sætter gang i en masse hjernehormoner og musklerne udskiller stoffer til blodet, der kan kommunikere med alle vores organer. Du kan gå dig gladere, mere kreativ og til en bedre hukommelse. Hukommelsescenteret i hjernen vokser, når du går, og du husker derfor bedre. Sådan er den mere biologiske side, og samtidig er der den eksistentielle vinkel: al liv er bevægelse, og al bevægelse er i forhold til andre og sammen med andre. Det er således en indbygget del af livet, ja i sidste ende må vi sige, at når al bevægelse er stoppet, selv hjertets bevægelse, da er der ikke mere liv.
Alt dette og meget mere sættes i bevægelse i foredraget med Bente Klarlund.
Foredraget foregår i Mølholm Kirke.
Billetter købes enten i forsalg via  dette link fra kirkens hjemmeside  eller ved indgangen, hvis der er flere tilbage.
Pris 100,- kr. (årskort kan ikke benyttes)
___________________________________________________________________________________________

Torsdag d. 7. november kl. 14.30
Lars "Charlie" Mortensen, Jellingfestival fortæller med ord og højskolesange

Charlie er altid ”gået” foran og sammen med andre i det fantastiske projekt Jellingfestivalen. Det handler om at samle mennesker om musik, ja om at lade musikken være ramme om menneskers fællesskab. Der er holdninger og værdier på spil – ikke kun musik og penge. Det lyser ud af Charlies engagement og personlighed, og samtidigt er det vigtigt at fastholde, at Jellingfestivalen er et fælles projekt – et samarbejdets højborg.
Det er disse holdninger og værdier om mennesker og samfund, som Lars "Charlie" Mortensen sætter ord på i Mølholm Sognehus. Han udvælger en stak højskolesange, vi synger dem fælles, og Charlie fortæller ud fra disse sange om værdier, holdninger, musik, festival, liv og meget andet.
Entré 35,- kr. eller årskort
___________________________________________________________________________________________

Fredag d. 15. november kl. 10.30
Kaffekoncert
Vibeke Astner spiller 40 minutters god orgelmusik efterfulgt af en kop kaffe i våbenhuset.
Gratis entré
___________________________________________________________________________________________

Tirsdag d. 19. november kl. 17.00
Spaghettigudstjeneste
For børn, familier, FDF og andre interesserede. Alle er velkomne.
Først samles vi til gudstjeneste i Mølholm Kirke. Efter gudstjenesten vil vi gå i sognehuset og spise spaghetti og kødsovs. Godt mætte leger vi sammen udenfor og slutter af med skumfiduser over bål. Vi slutter senest kl. 19.00.
Man er velkommen til at give besked pr. mail (
mkm@km.dk) af hensyn til maden – men behøver det ikke!
Pris 10,- kr. pr. person
Mølholm Kirkes Børnekor synger til gudstjenesten.
___________________________________________________________________________________________

Onsdag d. 20. november kl. 19.30
Mozhdeh Ghasemiyani: ”På flugt!”

Mozhdeh Ghasemiyani har været på flugt hele sin barndom. Hele vejen holdt hun fast i drømmen om en universitetsuddannelse. I dag bruger hun sine egne oplevelser, når hun hjælper uledsagede flygtningebørn
Fem-årige Mozhdeh Ghasemiyani gemte sig bag døren til huset, da soldaterne kom. Men hun så alligevel det hele, da soldaterne fra den iranske hær skød hendes mor i hovedet. Tolv gange. Også hendes lillebror blev ramt, mens søsteren undgik skuddene, da hun var løbet efter hjælp.
Soldaterne havde fundet familiens skjulested og var kommet efter Mozdeh Ghasemiyanis far, som i 1984 kæmpede i den kurdiske modstandsbevægelse mod det iranske præstestyre. Men da moderen ikke ville svare, hvor han befandt sig, gik de i gang med at skyde. Da de troede, at både moderen og broderen var døde, gik de igen.
- Det er det værste minde jeg har. Det har sat sig fast, og det er noget hele min familie kæmper med at leve med og acceptere, siger Mozhdeh Ghasemiyani.
Både moderen og broderen overlevede mirakuløst, men moderen mistede halvdelen af sit ansigt, hvor blandt andet kæben, en kind og en del af hendes tænder blev skudt væk.
Oplevelsen er den sværeste i en barsk barndom, hvor Mozhdeh Ghasemiyani konstant var på flugt med hendes mor og sine to søskende.
I dag bruger hun oplevelsen i sit arbejde.
I dag arbejder hun som psykolog, hvor hun blandt andet hjælper uledsagede flygtningebørn. Men på vejen dertil har hun haft en lynkarriere, som tog fart efter tre postmastergrader fra John Hopkins University og George Washington University i USA og Oxford University i England.
Herefter arbejdede hun blandt andet i den amerikanske kongres og senere i Integrationsministeriet i Danmark, hvor hun rådgav om integration. Men nu bruger hun en stor del af sit arbejdsliv på at hjælpe flygtningebørn rundt om i de danske kommuner.
”Jeg kan bruge mine oplevelser på den måde, at jeg forstår, hvad der sker med hele familiedynamikken og med ens søskende, når en familie er på flugt fra krig. Jeg har selv oplevet det tæt på”, siger hun.
Mozhdeh Ghasemiyani oplever også, at hendes egen historie giver børnene trøst. Det bliver et bevis på, at man godt kan få en uddannelse og et godt liv, selvom man har været på flugt og nu står midt i en rodløs tid.
”Jeg kan give børnene et håb om, at en dag, skal det nok lykkedes.”
Entré 35,- kr. eller årskort
___________________________________________________________________________________________

Søndag d. 1. december kl. 15
Adventskoncert

Trompetist Henrik Rønnow, sopransolist Anne Mette Balling og organist Vibeke Astner spiller smuk og festlig musik til adventstiden.
Gratis entré.
___________________________________________________________________________________________

Torsdag d. 5. december kl. 14.30
Julen gennem fire århundreder ved John Michael Sørensen, medarbejder i Den Gamle By i Aarhus
Med udgangspunkt i Den Gamle By’s mange juleudstillinger, vil John Michael Sørensen føre deltagerne gennem traditioner i fire århundreder. Fra renæssancens juleædegilder, gennem kristenjulen til gavejulen.
Den danske jul har gennemlevet tre hovedfaser:
1. Det overdådige julebord, hvis aner fortaber sig i forhistorien.
2. Julestuerne, som havde deres storhedstid omkring 1700.
3. Juletræsjulen, der blev opfundet af købstædernes dannede borgerskab i perioden 1800-1850.
John Michael Sørensen har boet 25 år i Mølholm, har været pedel på Mølholm skole i 20 år, har været medlem af menighedsrådet i Mølholm Kirke i cirka otte år. Bor nu i Aarhus og er tilknyttet Den Gamle By.
___________________________________________________________________________________________

Søndag d. 8. december kl. 15
De ni læsninger med kirkens kor, præst og menighed

___________________________________________________________________________________________

Tirsdag d. 10. december kl. 16.30
Julesangens glæde i Mølholm Kirke

Et efterhånden traditionsrigt og anderledes julesangsarrangement i Mølholm Kirke. Med fokus på at synge mange kendte salmer og en enkelt ny.
Kl. 16.30: Julesang for børn og unge og familier og konfirmander og alle andre. Børnekor og pigekor medvirker
Kl. 17.15: Æbleskiver og hygge i kirken for alle
Gratis adgang
___________________________________________________________________________________________

Torsdag d. 12.december kl. 13.00
Æbleskiver og kreativ grandækning på Mølholm Kirkegård

___________________________________________________________________________________________

Søndag d. 15. december kl. 15
"Jul på italiensk"

med Concerto Copenhagen – Skandinaviens førende ensemble indenfor tidlig musik og et af de mest spændende og innovative barokorkestre i verden. Originale fortolkninger og en stærk evne til at kommunikere med publikum er blandt Concerto Copenhagens kendetegn – den gamle musik gøres vital, relevant og nutidig.
I 1999 blev den internationalt anerkendte cembalist og kammermusiker, Lars Ulrik Mortensen, tilknyttet som ensemblets kunstneriske leder. Mødet mellem Concerto Copenhagen og Lars Ulrik Mortensen har ført til en spændende, kunstnerisk og musikalsk rejse, værdsat og rost af publikum og kritikere verden over.
Skøn musik af blandt andet Vivaldi.
Entré: 100 kr., billetter købes via 
dette link (årskort kan ikke benyttes)
___________________________________________________________________________________________

Torsdag d. 9. januar kl. 14.30
Duel på højskolesange og ord:
Dan Arnløv Jørgensen og Alex Vejby Nielsen, begge Vejle Byråd

Dan Arnløv Jørgensen og Alex Vejby Nielsen udvælger hver tre til fire højskolesange. Vi synger dem i fællesskab, og politikeren og mennesket Dan og Alex sætter ord på deres valg af sang og kobler dem til holdninger og værdier om det med at være menneske i Vejle.
Entré 35,- kr. eller årskort
___________________________________________________________________________________________

Onsdag d. 15. januar kl. 19.30
Torsdag d. 30. januar kl. 19.30
Mini Rød Tråd

Kasper Bro Larsen ”fra ståsteder over fåsteder til gåsteder”
___________________________________________________________________________________________

Torsdag d. 6. februar kl. 14.30
Camino Haderslev Næs ved sognepræst Peder Kristiansen

Vi har vores egen Camino!!!
Og vi har selv lavet den.
Og vi har selv gået den!
Entré 35,- kr. eller årskort
___________________________________________________________________________________________

Torsdag d. 27. februar kl. 19.30
Stine Bosse ”Hvis jeg går foran – går du så med?”

Bemærk – billetsalg også i forsalg!
Tidligere topchef for Tryg Stine Bosse er altid ”gået foran” – om det så er som chef eller det er for udsatte unge indvandrere. For når nogen går foran, så følger andre efter. I dette foredrag følger vi Stine Bosse på jagt efter holdninger og værdier til at leve i 2020. Foredraget foregår i kirken.
Yderligere omtale i næste kirkeblad.
Billetter købes enten i forsalg via dette link fra kirkens hjemmeside eller ved indgangen, hvis der er flere tilbage.
Pris 150,- kr. (årskort kan ikke benyttes)
___________________________________________________________________________________________

Torsdag d. 5. marts kl. 14.30
Fotograf Jonas Norman: Vestbyens stemme
Ud fra sin foto-bog Vestbyens stemme om vestbyen i Vejle sætter Jonas Norman ord og billeder på nogle af de tusindvis af smukke, tragiske, rørende og sjove fortællinger om mennesker, der - som alle andre - lever deres liv på bedste vis med de kort, de har fået på hånden.
Entré 35,- kr. eller årskort
___________________________________________________________________________________________

Tirsdag d. 24. marts kl. 19.30
Henrik Goldschmidt “Manden der ville reparere verden med musik”
Henrik Goldschmidt er solooboist i Det Kongelige Kapel samt initiativtager til The Middle East Peace Orchestra og Goldschmidts Musikakademi. Sammen med organist Vibeke Astner tager Henrik Goldschmidt os med ind i en verden, hvor musik kan gøre en forskel for menneskers liv.
Entré 35,- kr. eller årskort
___________________________________________________________________________________________

Torsdag d. 16. april kl. 17.00 –19.30
Vandretur med Bo Levesen, projektmedarbejder ved Natur & friluftsliv i Vejle Kommune

___________________________________________________________________________________________

Torsdag d. 23. april kl. 17.00 – 19.30
Vandretur med Finn Lillethorup, naturvejleder Økolariet, Vejle Kommune

___________________________________________________________________________________________

Torsdag d. 14. maj kl. 17.00 – 19.30
Pilgrimsvandretur med  sognepræst Sarah Dedieu

___________________________________________________________________________________________

Onsdag 27. maj kl. 17.00 – 19.30
Vandretur med Erik Steen i det lokale Mølholm