Mølholm Kirke 2018-2019

Særlige gudstjenester, koncerter, sogneeftermiddage og -aftener

Mølholm Kirkes Menighedsråd byder velkommen til samvær i kirke og sognehus om arrangementer til glæde, omtanke, eftertanke, overraskelse, berigelse og smil.

Vi ser samværet i kirke og sognehus som centralt for både kristendom og mennesker. For vores liv som mennesker skal ses i lyset af såvel andre mennesker såvel som Gud. Dette er de uadskillelige sammenhænge. I dem lever vi, og derfor mødes vi.

Vi håber, at mange vil deltage og være med til at give eftermiddage og aftener indhold, mening og fællesskab. Tak for gode ideer, som måtte blive givet til kommende program!

Mølholm Kirkes Menighedsråd

Årskort

Menighedsrådet tilbyder et årskort, der dækker normalpriser på sogneeftermiddage og -aftener og koncerter. Endvidere ydes en rabat på sogneudflugten. Årskortet koster 200,- kr. og er personligt. Det kan købes på kontoret og er gældende fra august 2018 til juli 2019.

Den Røde Tråd
Paulus – konfliktskaber og konfliktmægler ved Kasper Bro Larsen

Den Røde Tråd vender tilbage her i starten af året 2019. Fordi det med at se tingene i lidt større sammenhæng og i lidt bredere perspektiv og grave lidt dybere i indhold og nuancer – alt dette giver helt andre muligheder for sammenhæng og forståelse. Det er som skole for livet, at høre og genhøre og gentænke sandheder, som vi troede lå fast – at turde se os selv og andre, ja selv Paulus fra andre vinkler!
For det er det vi skal – se Paulus fra andre vinkler og dermed samtidig kaste lys over vores egen tids historie, mennesker og tendenser.
Apostlen Paulus’ skrifter fylder en stor del af Det Nye Testamente. Mange har en mening om ham: Han kidnappede Jesu frihedsbudskab og gjorde det til kirkelig dogmatik. Han var kvindehader. Han skrev verdenshistoriens smukkeste kærlighedsdigt. Han var kristendommens Lenin. Men hvem var Paulus ifølge Paulus? Denne foredragsrække er en rejse gennem Paulus’ univers. Sammen skal vi prøve at forstå mandens vision og de breve, han skrev for at holde sammen på sine kristne menigheder. Paulus var både konfliktskaber og konfliktmægler i en multikulturel virkelighed. Som sådan er han interessant og aktuel i dag.
Medbring eventuelt bibel til foredragene (vi har også teksterne til udlevering) – og læs gerne dagens Paulusbrev(e) på forhånd. I undervisningen bruger vi Den Nye Aftale, Bibelselskabets oversættelse af Det Nye Testamente til nudansk.

Kl. 19.30 – 21.30 inklusiv kaffe og kage. Entré 35,- kr. eller årskort

10. januar - Hvem var Paulus?
(Første Thessalonikerbrev og brevet til Filemon)

17. januar - Størst er kærligheden (Første Korintherbrev)

24. januar - Paulus i omskæringsdebatten (Galaterbrevet)

31. januar - Paulus som integrationskonsulent (Romerbrevet)

Sidste aften afsluttes med rødvin og ostebord.
Entré 60,- kr. eller årskort + 20,- kr.

Kasper Bro Larsen er lektor i Det Nye Testamente ved Aarhus Universitet. Han har blandt andet udgivet Paulusevangeliet. Nye perspektiver på Romerbrevet (2015, sammen med Troels Engberg-Pedersen). I december 2018 udkom Jesus i Aarhus Universitetsforlags Tænkepause-serie.
__________________________________________________________________________________________

 

Søndag d. 3. februar kl. 15
Vinterjazz med Peter Vuust og Uffe Steen

Uffe Steen (guitar) og Peter Vuust (bas) tilhører den absolutte danske jazzelite. Ved koncerten spiller duoen en række melodiske og velsvingende numre.
Musikken bevæger sig i grænselandet mellem blues og jazz. Tempoet vil indimellem være hæsblæsende og spillet ekvilibristisk, men der bliver også tid til smukke ballader.
Uffe Steen er en af de bedste danske guitarister. Han er kendt for en helt speciel teknik, der skyldes, at han vender guitaren omvendt af alle andre. Han har i sin lange karriere spillet med et stort antal anerkendte jazz- og bluesnavne, er kendt for sit indfølte og medrivende spil og har med sine CD´er med blandt andre Adam Nussbaum på trommer opnået international anerkendelse. Modtog i 2015 den prestigefyldte Ben Webster-pris: "Guitaristen Uffe Steen spiller jazz og blues på sin helt egen måde. Derfor er han genkendelig på et sekund med sine fraser på skarpsleben Fender-guitar, der har en grumset og sprød kant.
Hans spil er båret af stor lyrisk fornemmelse, men han kan også eksplodere i vildskab. Hvis han vil. Det fine er, at det gør han sjældent. I stedet formår han at antyde og holde igen, hvilket giver hans spil en intens spænding, et ulmende potentiale. Han pirrer og leger med os. Derfor er han så fremragende", skriver Ben Webster Fonden om Uffe Steen.
Peter Vuust er den helt unikke kombination af professional jazzmusiker og hjerneforsker. Han er professor både ved Aarhus Universitet og Det jyske Musikkonservatorium, leder af Center for Music in the Brain og Danmarks førende ekspert indenfor "musik og hjerne". Han har spillet på mere end 90 plader og med internationale jazzstjerner som Tim Hagans, Mal Waldron, Ted Curson og Jukkis Uotila. Peter Vuust er kendt for sin groovy og lydhøre backing samt et ekstremt melodiøst solospil, og som komponist og bassist har han udgivet seks album i eget navn.
Entré: 35 kr./ sæsonkort/ Unge under 18 år gratis
__________________________________________________________________________________________

Torsdag d. 7. februar kl. 14.30
Anna Katrin Nørgaard:
Far, du skal på plejehjem!

"Far, du skal på plejehjem!" er et stærk og gribende foredrag, der tager udgangspunkt i den radiofeature journalist Anna Katrin Nørgaard, har produceret for DR, om hendes far der kom på plejehjem, efter at have ligget knap fire døgn på sit badeværelsesgulv ramt af en hjerneblødning.
Tidligere højskoleforstander, 80-årige Jørgen Nørgaard er en rask og rørig mand fuld af planer for sit pensionistliv. Han bor alene i villaen i Jylland, efter døtrene er flyttet til Københavnsområdet. Pludselig sker ulykken, og han når at ligge på sit gulv i knap fire døgn, hvor han kan høre telefonerne ringe i det fjerne, uden at kunne gøre noget. Han er blevet lam og kan ikke stå eller gå.
Vi starter med at høre den gribende radioudsendelse, hvor Jørgen blandt andet gengiver sit livs mareridt. Derefter ser vi billeder fra hele forløbet: genoptræning, ældrebolig, hospitalsindlæggelser og plejehjem. Men livet stopper absolut ikke bare fordi, den værste skæbne har ramt en. Hvor der er vilje er der vej, har Jørgen altid lært sine døtre, så de kæmper for at give deres far så godt et liv trods alt. Anna Katrin har også nogle opfordringer til sit publikum, som virkelig får noget stof til eftertanke med sig hjem.
Anna Katrin Nørgaard er uddannet journalist og har arbejdet i en årrække på DR og TV2 med dokumentarprogrammer. Nu er hun højskoleforstander på en dansk højskole, hun har startet på Mallorca. Da hendes far faldt om med en hjerneblødning, måtte hun lave en radioudsendelse, så andre forhåbentlig kunne lære noget af hans historie. "Far du skal på plejehjem", danner grundlaget for foredraget. Udsendelsen blev nomineret som årets radioudsendelse i 2015.
Entré 35,- kr. eller årskort
__________________________________________________________________________________________

Torsdag d. 28. februar kl. 19.30
Historisk dansk rumprojekt – ASIM

Med rødder i Mølholm og med skolegang på Mølholm Skole og med udsigt til lyn i det ydre rum, sådan er vejen for Dan D. V. Bhanderi. Eller det, som han og mange andre har arbejdet med. Et historisk dansk projekt! Det hidtil dyreste og største danske rumprojekt til dato. Projektet har været mere end 11 år undervejs og blev sendt op i rummet og ud til rumstationen d. 2. april 2018. Dan D. V. Bhanderi har været teknisk ansvarlig for det europæiske konsortium bag projektet.
ASIM er et observatorium der har til formål at undersøge kæmpelyn i den øvre atmosfære på grænsen til rummet. Kæmpelynene opstår over tordenvejr og er svære at se fra jorden på grund af skyer. Fra den internationale rumstation er der til gengæld frit udsyn over disse begivenheder, og ASIM er derfor monteret på det europæiske rumlaboratorium Columbus.
Dan D. V. Bhanderi vil i dette foredrag give en indsigt i 11 års udvikling bag ASIM projektet samt de forskellige systemer ombord, og hvordan man arbejder med NASA, ESA og SpaceX i projekter til rumstationen.
Entré 35,- kr. eller årskort

Endvidere arbejdes på et arrangement med bogudgivelse / nyudgiven bog på ikke fastlagt dato.
__________________________________________________________________________________________

Søndag 3. marts kl. 10.00
Fastelavnsgudstjeneste med efterfølgende tøndeslagning i sognehuset
__________________________________________________________________________________________

Torsdag d. 7. marts kl. 14.30
Antoni Gaudí
Guds arkitekt - genial kunstner og stærk, vedkommende prædikant gennem sine værker ved Poul Langagergaard

Barcelona er en metropol af dimensioner. Ingen arkitekt har sat stærkere aftryk på byen end Antoni Gaudí (1852-1926).
Gaudí var barn af sin tid og en af tidens vigtigste kunstnere – og skabte sin helt egen stil, som går igen hos mange samtidige kunstnere. Hans bygningsværker står i dag som kunstneriske monumenter. Syv af dem er optaget på Unescos Verdensarvsliste. En præstation af format fra én person.
Det handler om huse/palæer til førende erhvervsfolk, en sommerresidens i Garraf, det er et kollegium, det er et par spektakulære parker, det er kirker og kapeller – og den mest markante og kendte: La Sagrada Familia, katedralen som har været under opførelse siden 1883 og ventes færdig i 2026.
Vi skal høre om personen Gaudí, hans tid og inspirationskilder, hans tro – og hans markante forkyndelse gennem sine værker. Arbejdet med La Sagrada Familia gav ham tilnavnet: Guds arkitekt!
Det er et billedforedrag, som afspejler en fascination af Gaudí.
__________________________________________________________________________________________

Søndag d. 10 marts
Sogneindsamling for Folkekirkens Nødhjælp

__________________________________________________________________________________________

Fredag d. 15. marts kl. 10.30
Kaffekoncert

Organist Vibeke Astner spiller 40 minutters koncert efterfulgt af gratis kaffe i våbenhuset. Gratis entré
__________________________________________________________________________________________

Lørdag d. 30. marts kl. 14
"Unge for klassisk"

For 3. gang gentages succesen med dygtige unge, der spiller og synger klassisk musik.
En smuk og opløftende koncert med unge, der brænder for klassisk musik.
Gratis entré
__________________________________________________________________________________________