Mølholm Kirke 2017-2018

Særlige gudstjenester, koncerter, sogneeftermiddage og -aftener

Mølholm Kirkes Menighedsråd byder velkommen til samvær i kirke og sognehus om arrangementer til glæde, omtanke, eftertanke, overraskelse, berigelse og smil.

Vi ser samværet i kirke og sognehus som centralt for både kristendom og mennesker. For vores liv som mennesker skal ses i lyset af såvel andre mennesker såvel som Gud. Dette er de uadskillelige sammenhænge. I dem lever vi, og derfor mødes vi.

Vi håber, at mange vil deltage og være med til at give eftermiddage og aftener indhold, mening og fællesskab. Tak for gode ideer, som måtte blive givet til kommende program!

Mølholm Kirkes Menighedsråd

Årskort

Menighedsrådet tilbyder et årskort, der dækker normalpriser på sogneeftermiddage og -aftener og koncerter. Endvidere ydes en rabat på sogneudflugten.
Årskortet koster 200,- kr. og er personligt.
Det kan købes på kontoret og er gældende fra august 2017 til juli 2018.

Søndag d. 17. december kl. 15
De Ni Læsninger

Mølholm Kirkes Børne- og Pigekor, menighed præst og organist.

Bemærk tidspunktet.
Gratis entré.

__________________________________________________________________________________________

Tirsdag d. 19. december kl. 16.30Julesangens glæde i Mølholm Kirke

Et efterhånden traditionsrigt og anderledes julesangsarrangement i Mølholm Kirke. Med fokus på at synge mange kendte salmer og en enkelt ny.

Kl. 16.30: Julesang for børn, unge, familier, konfirmander og alle andre. Mølholm Kirkes Børne- og Pigekor medvirker

Kl. 17.15: Æbleskiver og hygge i kirken for alle

Gratis adgang
__________________________________________________________________________________________

Onsdag d. 10. januar kl. 14.30

Kan gudstjenesten rumme den psykisk sårbare på livets rejse? Ved Anna Bojsen-Møller tidligere sygehuspræst

Alle spørger vi til meningen med livet og døden, det onde og det gode, om skyld og skam. Ja specielt skam – hvordan jeg skammer mig ved mig selv. Nogle gange i livet spørger vi ekstra markant, ja vi kan være yderst skrøbelige i vores spørgsmål. Så skrøbelig at spørgsmålene kan tage magten over livet.

Det er i dette univers, at Anna Bojsen-Møller har fungeret som hospitalspræst på Århus Universitetshospital Risskov i 22 år. Hun begyndte som ganske ung som fængselspræst på Vestre Fængsel i København, har været højskolelærer på Ry Højskole og sognepræst i to landsogne i nærheden af Skanderborg.

Det var som præst på Århus Universitetshospital Risskov, at de dybe spørgsmål blev stillet så markant. Anna Bojsen-Møller vil derfor i oplægget tage fat i disse spørgsmål og fortælle om, hvordan hun har arbejdet, fortælle om gudstjenestens betydning for den psykisk sårbare, og også generelt sige noget om kristendommens syn på mennesket og livet sammen med andre.

Entré incl. kaffe 35,- kr. eller årskort
__________________________________________________________________________________________

Søndag d. 14. januar kl. 10
Gudstjeneste med efterfølgende brunch for alle

Menighedsrådet er vært for alle ved denne brunch. Her vil vi blande det hyggelige måltidsfællesskab med gode drøftelser om sogn og kirke samt slutte af med formandens beretning for året 2017 og med udblik for det, der skal ske i 2018. Alle er velkomne.
__________________________________________________________________________________________

Søndag den 21. januar kl. 15
Koncert med Henrik Goldschmidt

Orgel og obo er en vidunderlig kombination, som allerede de gamle barokmestre forstod at værdsætte. Koncerten bliver en præsentation af musik i mange stilarter fra Bach til Rachmaninov og til jødisk folklore og egne kompositioner. Der spilles danske sange i ny iklædning når Henrik Goldschmidt og organist Vibeke Astner leger improvisatorisk med både instrumentalmusik og sang, hvor også publikum bliver inddraget.

I 2003 stiftede Henrik Goldschmidt The Middle East Peace Orchestra, som er et musikalsk samarbejdsprojekt mellem potentielle dødsfjender. Orkestret spiller traditionel jødisk, arabisk og kristen musik og turnerer over hele verden. Orkestret har spillet i København, Stockholm, Bodø, Paris, New York, Jerusalem, Hanoi og mange andre metropoler, men lægger endnu større vægt på at samle børn og skabe mulighed for et møde, der ellers ikke finder sted.

Henrik Goldschmidt er solo-oboist i Det Kongelige Kapel i København, og leder af og initiativtager til The Middle East Peace Orchestra. Han beskrives også som den bedste klezmer-oboist i verden, og han har gennem årene vundet konkurrencer og modtaget en lang række udmærkelser for både sit klassiske og sit rytmiske virke, blandt andet førsteprisen i Martigny-konkurrencen, førsteprisen i Dansk Kammermusikkonkurrence med Den Danske Blæseroktet, Jakob Gade Prisen, Det Kongelige Teaters pris, Dansk Musikerforbunds Hæderspris, Emil Holms Legat, Wilhelm Hansen Fondens hæderspris, H.C. Lumbye Prisen og P2-prisen Årets Ildsjæl for arbejdet med Goldschmidts Musikakademi. Henrik Goldschmidt blev desuden valgt som Danmarks repræsentant til The World Symphony Orchestra. I 1987 var han med til at stifte Den Danske Blæseroktet med hvem han har vundet første prisen i DRs kammermusikkonkurrence i 1991 og modtaget en "Grammy" for "Årets klassiske udgivelse" i 1993. Goldschmidts album "Phantasy - music for oboe", udgivet 1996 på pladeselskabet EMI, lå nummer et på den klassiske hitliste i seks uger.

I 2011 stiftede Henrik Goldschmidt Goldschmidts Akademi, som er en gratis musikskole for børn på Nørrebro i København. Goldschmidt komponerer musik til sit band, til teaterforestillinger og til film. Han spiller symfoniske børnekoncerter med alle Danmarks symfoniorkestre sammen med sin musikalske makker, harmonikavirtuosen Anders Singh Vesterdahl.

Goldschmidt blev i 2015 kåret af Danmarks Radio til "Årets Ildsjæl".

Entré 35,- kr. eller årskort
__________________________________________________________________________________________

Torsdag d. 25. januar kl. 19.30
Birte Weiss: "Og Balkan kom til Danmark"

Forfatter, journalist og tidligere minister Birte Weiss besøger Mølholm Sogn. Med baggrund i sin bog: "Og Balkan kom til Danmark" fortæller hun, hvordan det danske samfund reagerede, da det uden varsel blev nærområde til krig og folkemord. Men det er også en beretning om periodens mange dilemmaer og om et meget stort engagement i de danske lokalsamfund.

Tyve år efter kan vi nu få svar på det spørgsmål, som kun er blevet mere aktuelt i lyset af de seneste års mange syriske flygtninge: Hvordan er det gået med de bosniske flygtninge i Danmark?

Entré inklusiv kaffe 35,- kr. eller årskort
__________________________________________________________________________________________

Torsdag d. 1. februar kl. 14.30
To lys på et bord … om baggårds-pumaen Otto Brandenburg

Baggårdspumaen blev han ofte kaldt, Otto Brandenburg, der levede fra 1934 til 2007. Hans liv var lige så farverigt som hans mange roller. Mange kender ham og kom til at holde meget af ham. Han sang så dejligt og han havde altid det gode charmerende glimt i øjet. "To lys på et bord" eller "Livet er en dejlig gave" eller "Så længe skuden kan gå". Der kunne nævnes mange fantastiske sange, som Otto Brandenburg fortolkede på sin egen måde. For det kunne han – fortolke på sin egen måde, men han kunne også spille skuespil, lave film og lægge stemme til mange tegnefilm. Otto Brandenburg viste, at hans talent var meget stort, og vi vil denne eftermiddag søge rundt i det meste.

Vi vil gøre det med Lillian Hjorth-Westh som trådholder. Hun er tidligere forstander på Bornholms Højskole, ja født og opvokset på en gård på Bornholm. Som uddannet lærer fra Tønder Seminarium har hun siden 1977 arbejdet i højskoleverdenen. Først på Højskolen Rude Strand og fra 1983 på Bornholms Højskole. Fra 2007 til 2017 som en del af forstanderparret sammen med Axel Lasthein-Madsen.

Entré inklusiv kaffe 35,- kr. eller årskort
__________________________________________________________________________________________

Søndag d. 11. februar kl. 10
Fastelavnsgudstjeneste – familiegudstjeneste

Efterfølgende tøndeslagning med tønder til både børn, konfirmander og voksne - i Mølholm Sognehus – kom gerne udklædt. Fastelavnsboller og kaffe med mere i sognehuset.
__________________________________________________________________________________________

Torsdag d. 22. februar kl. 19.30
På rejse med apostlen Paulus ved Kasper Bro Larsen, lektor i teologi

Vi tænker, at det er meget moderne at rejse. Og ja, det er det også, men det har lange rødder tilbage i menneskets allertidligste rødder. Abram (Abraham) drog ud fra Kaldæa (Babylon) på Guds bud. Dette er den allerførste historie i Bibelen efter Urhistorien. Og siden har både mennesker og Gud rejst. Rejsen er central også for den helt tidlige kristendom. Derfor skal vi i dag på rejse med kristendommens vigtigste missionær, apostlen og brevskriveren Paulus.

Dette foredrag fortæller historien om Paulus, hans liv og rejser omkring Middelhavet og hans mission. Det var Paulus, der gjorde Jesu jødiske sekt til en multietnisk kristen bevægelse; og det var ikke mindst Paulus, der bragte bevægelsen fra Mellemøsten til Europa. Men han havde også fjender; og hans sidste rejse gik som fange i lænker til kejserens Rom. Paulus’ betydning for kristendommen kan ikke overvurderes – men det blev ikke altid den samme betydning, som Paulus selv havde håbet.

Kasper Bro Larsen er lektor i teologi på Aarhus Universitet med speciale i Bibelen og dens historie. Han har blandt andet sammen med kolleger udgivet bogen Paulusevangeliet. Nye Perspektiver på Romerbrevet (Forlaget Anis, 2015).

Entré inklusiv kaffe 35,- kr. eller årskort
__________________________________________________________________________________________

Søndag d. 25. februar kl. 15.
Musikcafé i Mølholm Sognehus
En stemningsfuld eftermiddag med flotte guitarklange, kaffe og kage.

Aros Guitar Duo bestående af de klassiske guitarister Mikkel Egelund Nielsen og Simon Wildau blev dannet i år 2009 op til en koncertrække i Bergen arrangeret af Det Jyske Musikkonservatorium. Duoen har blandt andet udmærket sig ved at vinde 1. pris ved den internationale guitarkonkurrence "Omiš Guitar Fest" i Kroatien, 1. pris ved den internationale kammermusikkonkurrence i Fiuggi – Italien, 2. pris ved Acerra International Guitar Competition (Napoli) samt medvirket ved P2’s kammermusikkonkurrence. Aros Guitar Duo spiller ofte koncerter i Danmark samt i udlandet og har blandt andet været solister i Joaquín Rodrigos dobbeltkoncert for to guitarer: Concierto Madrigal sammen med Århus Amatørsymfoniorkester under ledelse af dirigent Carsten Seyer Hansen. Aros Guitar Duo studerer på solistlinien ved Det Kongelige Danske Musikkonservatorium hvor de modtager undervisning hos lektor i klassisk guitar Jesper Sivebæk samt professor Tim Frederiksen. Derudover har duoen taget timer i Barcelona i perioden 2010-2011 hos den spanske guitarist Àlex Garrobé samt modtaget masterclasses hos diverse internationale solister og professorer.

Entré inklusiv kaffe 35,- kr. eller årskort
__________________________________________________________________________________________

Torsdag d. 1. marts kl. 14.30
Fortæller P. A. Andersen i Mølholm Sognehus om brød og mennesker
og han giver også brødet til kaffen!

Den "gamle" P. A. afmønstrede som ganske ung fregatten Jylland. Sådan begynder ethvert eventyr. Begynder med et skifte og et møde. For den "gamle" P. A. mødte en pige; en ung smuk pige og hendes datter. Se det var ikke så godt, sådan at være ene med en datter – dengang. Men datteren var borgmesterens, det ville han ikke rodes mere ind i, og det blev den "gamle" P. A.’s held. Nu fik han både den smukke pige, en datter og penge til at købe sit eget for i Vejle.

Og alt derefter er blot historie. Eller det blev en del af Vejles historie. For i Vejle har vi spist brød fra P. A. lige siden den unge P. A. fra Grenå købte sig ind i Skyttehusgade i 1899. Og det er med P. A., som det er med brød – det hæver og bliver til mere, bare man tilsætter de rigtige ingredienser. For P. A. var de rigtige ingredienser et iværksættergen, et fokus på kvalitet og en evne til at bygge netværk. Sådan har det været lige siden. De mange sønner og de lidt færre døtre knoklede i bageriet, og P. A. kunne selv bruge kræfterne på at udvikle og udvide og netværke blandt de mange personligheder, der boede nede i kvarteret omkring Skyttehusgade og rundt i hele Vejle. Mange var de, der fandt vejen ind omkring P. A., de blev del af P. A.’s liv og virke, og han blev del af Vejles udvikling.

Det er de rødder, som barnebarnet - den nuværende P. A. bærer med sig som 69- årig smilende bagermester. Og det er den historie, som han ønsker at bringe videre ind i de yngre generationer – historien om, at brød og mennesker hører sammen, ja at de sammen netop bliver til liv. Derfor fortæller han om familiens historie og værdier i Mølholm Sognehus, og derfor udgives der en bog omkring juletid med netop denne historie … en rejse i brødets tjeneste. For både brød og liv kalder på tjeneste!

På en forunderlig måde har den nuværende P. A. taget udfordringen op og båret den videre, så vi kan købe søndagens nybagte brød i Vindinggaard Centeret, finde hans wienerbrød i Coop med Claus Meyers logo på eller smage på fuldkornsstykkerne i Legos kantiner eller dufte det nybagte brød ude ved Vestkysten eller falde over det helt oppe på Færøerne. Det er stadig fortællingen om iværksætteri, kvalitet og netværk, der bærer, ja men det er også det helt grundlæggende, at brød samler mennesker om noget fælles. Vi bryder det fælles brød, smager det, nyder det og bliver "sammen-spiste" og dermed del af noget fælles. Vi er som et legeme – et brød – krummer af noget større og lemmer på noget fælles. Brødets historie er menneskets historie. Også når det mangler. Også når mennesker sulter rundt om i verden, netop da giver det mening, at brød kan deles.

Giv os i dag vort daglige brød. Og lad os aldrig have nok i os selv.

Entré inklusiv kaffe 35,- kr. eller årskort