Mølholm Kirke 2017-2018

Særlige gudstjenester, koncerter, sogneeftermiddage og -aftener

Mølholm Kirkes Menighedsråd byder velkommen til samvær i kirke og sognehus om arrangementer til glæde, omtanke, eftertanke, overraskelse, berigelse og smil.

Vi ser samværet i kirke og sognehus som centralt for både kristendom og mennesker. For vores liv som mennesker skal ses i lyset af såvel andre mennesker såvel som Gud. Dette er de uadskillelige sammenhænge. I dem lever vi, og derfor mødes vi.

Vi håber, at mange vil deltage og være med til at give eftermiddage og aftener indhold, mening og fællesskab. Tak for gode ideer, som måtte blive givet til kommende program!

Mølholm Kirkes Menighedsråd

Årskort

Menighedsrådet tilbyder et årskort, der dækker normalpriser på sogneeftermiddage og -aftener og koncerter. Endvidere ydes en rabat på sogneudflugten.
Årskortet koster 200,- kr. og er personligt.
Det kan købes på kontoret og er gældende fra august 2017 til juli 2018.

Torsdag d. 26. oktober kl. 19.30
Dorthe Enger: Babettes reformerende gæstebud
-  Karen Blixen som inspiration for katolikker og protestanter

2017 er reformationsjubilæets år. Jubilæet kan blive brugt til at fastholde fortidens konflikter mellem protestanter og katolikker, men det kan også bruges til fornyelse. Det er tid til at ryste posen og se kritisk på menneskesyn og kvindesyn i de to kristne konfessioner. I Karen Blixens Babettes Gæstebud er der inspiration at hente, lyder det fra Dorthe Enger. Hun er cand.mag. i engelsk, religion og filosofi og har en master i gymnasieledelse, har været lærer, inspektør og rektor på det katolske Niels Steensens Gymnasium. De internationale miljøer på Niels Steensens Gymnasium med mere har givet Dorthe Enger erfaring med de udfordringer, der er forbundet med interreligiøs og interkulturel kommunikation. Samtidig har nutidens trussel fra ekstremistiske verdensbilleder gjort det tydeligt for hende, hvor vigtigt det er, at mennesker finder en måde at leve med globaliseringen på, der fremmer dialog og mindsker konfrontation.

Entré 35,- kr. eller årskort

___________________________________________________________________________________________

Fredag d. 27. oktober kl. 17
Reformationens musik - til glæde og frihed
med Christian IV’s Vokalensemble

Martin Luther: Fra ”Lob und Preis de die löblichen Kunst Musica”
Af alle glæder på denne jord, ej findes der så stor,
som den jeg giver med yndig sang og mangfoldig instrumenters klang.

Luther og musikken
Ikke uden grund blev Martin Luther kaldt Nattergalen fra Wittenberg. Han satte musikken højt og mente, at den havde fandtes siden skabelsens tid. Luther mente, at musik kunne glæde de bedrøvede, opmuntre de fortvivlede, neddæmpe et hadefuldt sind og fordrive djævelen. Næsten al musik var gavnlig og god, mente Luther, men den var allerbedst, hvis den blev brugt til at prise Gud. Christian IV’s Vokalensembles otte sangere med dirigent Ruben Munk kan uden tøven tilslutte sig Luthers opfattelse af musik, og vil med dette koncertprogram fejre musikken sammen med 500 året for reformationens indførelse.

Gammelt …
På programmet er der spændende komponister som Lassus, Praetorius, Hassler, Schütz og danske Mogens Pedersøn, samt andre der skabte den nye protestantiske kirkemusik. Det er skøn musik, der rummer en friskhed og karskhed og er direkte i sin kommunikation med lytteren og lige i den Lutherske ånd.

... og nyt!
Jubilæet er også oplagt anledning til at præsentere et helt nyt værk med udgangspunkt i Luthers idéer om musik. Derfor har Christian IV’s Vokalensemble bestilt et værk af komponisten Mikkel Andreassen (Vor Frelsers Kirke, Esbjerg). Værket tager udgangspunkt i en mosaik af tekster, der relaterer til kernebegreber hos Luther. Teksterne er udvalgt i samarbejde med teolog Julie Damlund (Lundehus Kirke) og kredser om temaer som frihed, retfærdighed og troens gave.

Selvom Luther fornyede kirkens syn på musikken, havde han ikke intentioner om at forkaste musikken fra den katolske kirke, som man ellers kunne fristes til at tro. Dette understreger hvor begejstret han var for musik og hvor stærkt han følte den. Det er denne begejstring og glæde Christian IV’s Vokalensemble ønsker skal være essensen af koncerten, og som de vil formidle videre til publikum.

Entré: 35 kr. / sæsonkort. Unge under 18 år gratis

___________________________________________________________________________________________

Torsdag d. 2. november kl. 14.30

Om vores lokale verdensmaler Albert Bertelsen ved sognepræst Bent Andreasen, Trinitatis Kirke Fredericia.

Bent Andreasen har fra sin tid som sognepræst i Mølholm hørt med til kredsen af venner, og foranledigede at Albert gennem et par årtier tegnede forsider til kirkebladet. Det største projekt var alterudsmykningen af Mølholm Kirke i 1994 og i 2001 farvesætningen af hele kirken. 

Bent Andreasen giver en introduktion til Albert Bertelsens univers ud fra tre udvalgte billeder. Det ene vil netop være altermaleriet til den lokale kirke i Mølholm, hvor Alberts kære også ligger begravet på kirkegården.

Op til Alberts 95 års dag fulgte journalist Anne Klysner maleren gennem et års tid, og det er der kommet en fin portrætfilm ud af, som vil blive vist. Her møder man både Albert selv og en lang række af hans venner, som giver Vejles store og elskede maler nogle ord med på vejen.

Albert Bertelsen er nok Danmarks ældste nulevende aktive maler, og han går aldrig på pension. For han kan ikke lade være med at male. Det kan vi så glæde os over igen og igen. Og altså også her i det lokale ”lille Louisiana” (Mølholm Sognehus), hvor han flere gange har udstillet til stor glæde for lokalbefolkningen. Så vidt helbredet tillader det, vil Albert også selv være tilstede ved mødet den d. 2. november.

Entré 35,- kr. eller årskort

___________________________________________________________________________________________

Fredag d. 3. november kl. 10.30
Kaffekoncert
I anledningen af Spil Dansk ugen og Luther-fejringen spiller Vibeke Astner dansk musik, der har forbindelse til Luther.
40 minutters musik og en kop kaffe bagefter. Gratis entré.

___________________________________________________________________________________________

Tirsdag d. 14. november kl. 17.00
Spagettigudstjeneste for børn, familier, FDF med flere

Efterfølgende spisning i Mølholm Sognehus og aktivitet i skoven (husk ude-tøj)
Pris mad 15,- kr.

___________________________________________________________________________________________

Torsdag d. 23. november kl. 19.30
Stat, religion og samfund i Rusland og Norden

Professor emeritus Uffe Østergaard er midt i sit centrale forskningsområde, europæisk og dansk historie, når han kommer til Mølholm Sognehus for at holde foredrag om kulturforskelle mellem Rusland og Norden set i lyset af henholdsvis den russisk ortodokse og den protestantiske kirke. I Ruslands sovjet-periode har den ortodokse kirke været gemt, men ikke glemt. Den præger i dag den russiske folkesjæl som Luther præger vores – hver på deres måde. Det er den forskel Uffe Østergaard vil redegøre for i sit foredrag.

___________________________________________________________________________________________

Søndag d. 3. december kl. 15
Adventskoncert med Syngedrengene fra Assens

Bemærk tidspunktet

Koret vil synge danske julesalmer i smukke arrangementer samt en lille buket med julesange fra forskellige lande og fra forskellige perioder.

Særligt engelske Christmas Carols er en del af korets faste repertoire, der er inspireret af den engelske drengekors-tradition. For koncertgængerne bliver der også lejlighed til at synge med på et par fællessalmer.

Der skulle således være mulighed for at komme i julestemning med både kendte og nye klange i ørerne.

I Syngedrengenes hjemby Assens er den årlige julekoncert altid et stort tilløbsstykke med over 400 tilhørere.

Syngedrengene ved Vor Frue Kirke i Assens består af cirka 35 drenge og unge mænd.

Syngedrengene fungerer til daglig som kirkekor i Vor Frue Kirke i Assens. Koret har fungeret uafbrudt siden 1856 og kan fejre 160-års jubilæum næste år. Hovedrepertoiret er klassisk europæisk kirkemusik, danske salmer samt udpluk fra den danske sangskat.

Syngedrengene giver koncerter mange steder i Danmark og medvirker med mellemrum i større korværker, enten ”hjemme” i Vor Frue Kirke eller for eksempel sammen med Odense Symfoniorkester.

Hvert andet år tager koret på en koncertrejse i udlandet.

Koret synger firstemmigt efter engelsk forbillede. De yngste drenge synger sopran, mens altstemmen synges af såkaldt falsetterende herrestemmer (kontratenorer). 

Syngedrengene ledes af organist og kantor ved Vor Frue Kirke Finn Pedersen, der er uddannet organist på Det kgl. danske Musikkonservatorium og har en grundig videreuddannelse inden for korledelse og børnekorledelse.

Gratis entré.

___________________________________________________________________________________________

Søndag d. 10.december kl. 15
Den traditionelle julekoncert med FDF-Brassband og Mølholm Kirkes Pigekor

Bemærk tidspunktet.
Gratis entré.

___________________________________________________________________________________________

Søndag d. 17. december kl. 15
De Ni Læsninger

Mølholm Kirkes Børne- og Pigekor, menighed præst og organist.

Bemærk tidspunktet.

Gratis entré.

___________________________________________________________________________________________

Tirsdag d. 19. december kl. 16.30Julesangens glæde i Mølholm Kirke

Et efterhånden traditionsrigt og anderledes julesangsarrangement i Mølholm Kirke. Med fokus på at synge mange kendte salmer og en enkelt ny.

Kl. 16.30: Julesang for børn, unge, familier, konfirmander og alle andre. Mølholm Kirkes Børne- og Pigekor medvirker

Kl. 17.15: Æbleskiver og hygge i kirken for alle

Gratis adgang

___________________________________________________________________________________________

 

2018:

Torsdag d. 11. januar kl. 14.30. Anne Bojsen-Møller tidligere sygehuspræst.

Torsdag d. 25. januar kl. 19.30. Birte Weiss ”Og Balkan kom til Danmark”.

Torsdag d. 1. februar kl. 14.30. Lillian Hjorth-Westh tidligere forstander på Bornholms Højskole om Otto Brandenburg.